2014. november 8., szombat

Legyen tánc!

Jellemző pillanatkép - kong a lelátó - Fotó: sportfogadok.net
 
Ma reggel az egyik kereskedelmi rádiónk fél kilences sporthíreit hallgattam. A szerkesztő hozzáértését inkább nem minősítem, legyen elég annyi, hogy szombat reggel még tényként közölte, hogy pénteken megmérkőzik egymással újra a Honvéd és a Fradi... Viszont a második hírre már felkaptam a fejemet. Az MTK új stadionjáról volt szó.
 
Deutsch Tamás, a kék-fehérek nemrég kinevezett netadós konzultáns, Twitter-betyár elnöke ugyanis bejelentette, a következő szezonra elkészülő aréna több szempontból is világszínvonalú lesz. Persze nem a befogadóképességére gondolt, hiszen "csupán" 5500-an fognak beférni a kék-fehérek vadiúj szentélyébe. Nagy kár, hogy manapság nem divat MTK-szurkolónak lenni... Hiába második a bajnokságban az éppen menetrendszerűen jó szezonját futó klub, átlagnézőszámban nagyon hátul kullognak, körülbelül az ősenbéegyes Puskás Akadémia szintjén. Amióta átépítik a stadionjukat, a szurkolók még inkább elmaradoznak, a Bozsik Stadionban jó, ha pár százan összejönnek szotyizni. Hiába az elsöprő adatok, vitának helye nincs, főleg ha stadionépítésről van szó, minden baráti klubnak, így MTK-nak is jár egy új - jelen esetben újjáépített - aréna.
 
Két hete volt egy nagyobb szurkolói megmozdulás. Az ultrák a Kossuth térre vonultak ki tiltakozni a beléptetőrendszerek és az MLSZ ésszerűtlen intézkedései ellen. Azon a hétvégén több klub stadionja kongott az ürességtől, a nézőszám ismét negatív rekordokat döntögetett. Természetesen ezért a szoclib gazfickók a felelősek, akik példátlan módon tüntetést szerveztek a teljesen ésszerű netadó ellen, ezzel vonva el a tisztességes magyar emberek figyelmét a Mennyei Bajnokságról. A probléma csak az, hogy egy fordulóval később (múlt hétvégén) ez a mutató még jobban csökkent. Pedig akkor nem is volt székház-támadás...
 
A nyolc mérkőzésen összesen nem voltak kint annyian, mint a tavalyi Fradi-Újpesten. Lehet persze mondani, hogy a hideg időjárás riasztotta vissza a bátor szurkolókat, csak nem érdemes, mert még hűvös sem volt... Hiába kampányol az MLSZ családbarát NB1 plakátokkal, hiába folyik a propaganda mindenhonnan, a tényekkel nincs értelme vitatkozni. A magyar foci 2014-ben senkit sem érdekel annyira, hogy kimenjen egy lepukkadt/hipermodern arénába magyar viszonylatban horrorisztikus jegyárakért. Szurkolói kártya nélkül a büféig sem juthat el, sőt még a vénáját is beszkennelik. Erre ma már egyedül a futball fanatikusai, az ultrák képesek. Mármint az első áldozatra. A másodikra már ők sem.
 
Van két európai szintű stadionunk. Van egy nagyon művészi, igazán attraktív falusi arénánk. Van már egy tucat újabb tervünk, új pálya Szombathelyre, Pécsre, Diósgyőrbe. Van egy MLSZ-vezetőségünk, akik fafejű módon próbálják keresztül verni akaratukat a magyar labdarúgó társadalmon. Vannak ultráink, akiknél lassan már tényleg betelik a pohár. Vannak fociszerető állampolgáraink, akik hülyék lesznek pénzt kiadni azért a színvonaltalan bohóckodásért, amit ma magyar focinak nevezünk. A kérdés csak az, van-e megoldásunk?
 
Biztosan. Vagyis nagyon remélem, hogy a "szakembereinknek" lesz. Én a magam amatőr hozzáállásával úgy gondolom, addig nem fogunk kimászni a gödörből, amíg az egész rendszer meg nem változik, így a pályán mutatott játék is. Nincs mese, cselekedni kell.
 
Legyen tánc!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése