2015. október 12., hétfő

Tollaslabda CsB 1. forduló



Golf, a hétvége legnagyobb sztárja - Fotó: Szerecz Ferenc
Utoljára februárban volt az országban tollaslabda csapatbajnokság, amikor az osztályozón a Vízmű kiharcolta a feljutást hazai pályán a Fehérvár és a Multi II. ellen az első osztályba. Akkor a helyszínen szurkoltam a Multi kettes számú csapatának, de meg sem fordult a fejemben, hogy egy éven belül játékosként majd az első osztályban fogok pályára lépni ugyanezen a helyen... Pedig megtörtént!

Egy csodás esővel induló októberi napon kezdődtek a küzdelmek, két vidéki és két fővárosi csapat részvételével. Már az első párosítások előtt sejteni lehetett az erőviszonyokat körülbelül, a pécsiek győzelmére nagyjából 1,01-es oddsot adtak a fogadóirodák. Ugyanakkor a másik három klub, legfőképpen a két pesti egyesület között szoros és izgalmas összecsapásokra volt kilátás. A kilátogató nézők (95%-ban biztosan Vízművesek) végül nem is csalódtak...

Pécs idén még erősebb összeállítással érkezett, mint tavaly. Az új játékosok közt Thaiföld büszkesége, Samatcha T. (pécsieknek csak Golf) párosban demoralizálta az ellenfeleket, míg két fiatal, tavaly még a második számú csapatban versenyző, Pytel Gergő és Szenjai Balázs is debütált, akárcsak a Bukoviczki-ikrek. Mellettük két maláj idegenlégiós, a tavalyi OB női és férfi döntősei, valamint egy örökös magyar bajnok is helyet kapott a keretben. Nem gyenge...

Az elmúlt időszak örök másodikjai, Debrecen legjobbjai is hoztak újoncot, az utánpótlás versenyekről ismerős Szoták Kitti a női vonalt hivatott stabilizálni. Régi-új ismerősként első pályán Mester Józsi bizonyíthatott, aki egy évnyi pécsi kitérő után tért vissza a Hajdúságba. Egy szempontból mindenképpen a Debrecen vitte a prímet, ugyanis egyedül ebben a csapatban szerepeltek világbajnoki érmesek, ráadásul kettő is: Fórián Csilla és a vendégjátékos Gebhard Tamás.

Hosszú idő után először nem egyedüli fővárosi csapatként indult harcba a Honvéd Zrínyi SE. A patinás hagyományú klub 1996 óta (én akkor születtem) nem nyert csapatbajnoki címet, Szikra Csaba ugyanakkor már akkor is ott volt a keretben, akárcsak idén. Mellette a jól megszokott tagok, köztük két vendégjátékossal(?), Kereszti Zoltánnal és Szent-Andrássy Márkkal. A vérfrissítést Major Zita és jómagam jelentettük, mint új igazolások.

Az újonc, házigazda sem maradhat ki. A Fővárosi Vízművek SK rendkívül szerény, 19(!) fős kerettel érkezett szombaton. A kézfogásoknál sokszor beleszédültek az ellenfelek a végeláthatatlan sorba. A vezérbika egyértelműen Szerecz Marci volt, aki jó formáját a CSB-re is igyekezett átmenteni. Ha esetleg neki nem jönne össze valami, vannak páran, akik ugranak a helyébe...

Amerre a szem ellát, csak a Vízmű - Fotó: Szerecz Ferenc

Ezek után nem meglepő, ha a Multi simán, 8-1-el hozta az összecsapást. Az egyedüli hazai pontot Horváth Kristóf szerezte, aki Szenjai Balázst verte a harmadik számú férfi egyéni pályán. Ki kell még emelni Szerecz Marcit, aki szettet lopott Krausz Gergőtől, a jelenlegi legjobb magyar tollaslabdázótól. Ha az eredményben nem is tükröződött, a hangulatban mindenképp kijött, hogy melyik csapat van otthon, minden egyes megnyert pont után zengett a csarnok, a két pályán, ahol ők játszottak, nem lehetett panasz a hangulatra.

A másik összecsapás már sokkal izgalmasabbra sikerült. Rögtön a nyitó mérkőzésen egy rendkívül izgalmas, felfokozott hangulatú csatát láthattak a nézők. Mester Józsi és Kereszti Zoli közt mindösszesen 2 pont döntött a harmadik szettben, a debreceni fiú javára. Ami ugyanakkor sikerült Józsinak, az nem jött össze Pádár Palinak, ugyanis Piliszky András félelmetes formában feltámadt, és megfordította a második egyénit. Harmadik számú férfi egyesként én is bemutatkozhattam az OB1-ben, ezt sem gondoltam volna 8 éve, amikor ezüstérmet nyertem a tenisz diákolimpián... Boros Balázstól kaptam ki, így 2-1-re ellépett a Debrecen. A Zrínyisek legnagyobb fegyverei viszont csak ezután következtek. A mezőny talán legjobb párosai ugyanis a Hungária körúton edzenek, ezt most is bizonyították a fiúk, mind a Kereszti-Szikra, mind a Piliszky-Szent-Andrássy duó hozta a meccsét. Női oldalon nem sikerült komolyabb ellenállást kifejtenie a fővárosiaknak, így összesítésben 6-3-al Debrecen bizonyult jobbnak.

A délutáni második forduló is hasonló forgatókönyvvel játszódott le. A Multi-Zrínyi párosítás 9-0-ás végeredményt hozott. Az ellentmondást nem tűrő számok mögött ugyanakkor ott van két nagyon szoros meccs is. Az egyik a Pytel Bence-Piliszky András találkozó volt, ahol egy simán elveszített első játszma után a Zrínyi Jégembere képes volt fordítani, és talán élete játékát nyújtva egészen a döntő szett hajrájáig eljutni. A végelszámolásnál még vezetett is, ám az utolsó pontot az OB ezüstérmese ütötte be, így elmaradt a meglepetés.

A másik szoros összecsapás az egyik férfi páros volt. Nem az első számú, ahol a Golf-Krausz duó játszott, hanem a második, Szatzker Marci és Pytel Gergő, valamint az előbb említett Piliszky András és Szent-Andrássy Márk összecsapása. Akárcsak az előbb, itt is három szett lett a vége, és a végső siker ismét a pécsiekhez került, hiába küzdött nagyot a két Zrínyis srác.

A pontrablás így nekünk nem sikerült, de még mielőtt továbblépnénk, hadd említsem meg Pytel Gergő csodálatos játékát, amivel a két debütáló játékos meccsén lesöpört engem. Hiába próbáltam meg mindent, neki mindenre volt válasza, minden elismerésem!

A legparázsabb hangulatú meccs - Fotó: Szerecz Ferenc

A másik párosítás szorosabbra sikerült, parázs hangulatban zajlottak a mérkőzések. A hazaiak nagyon igyekeztek megszerezni első sikerüket a legmagasabb osztályban, ám ez a debreceniek szívós ellenállása miatt nem sikerült végül. Jól jellemezte az összképet az a férfi páros, ahol monumentális csatában, amfiteátrum-hangulatban küzdött meg egymással a Horváth-Szerecz és a Boros-Varga páros. A szurkolók mindent megtettek a sikerért, ám az összeszokott (egymásra kísértetiesen hasonlító) debreceni páros bizonyult végül jobbnak. A végeredmény itt is 6-3 lett a hajdúságiaknak, ezzel eldőlt, hogy a vasárnapi meccsek fognak mind az első, mind a harmadik helyről dönteni.

Ahogyan az várható volt, vasárnap sem tudta senki sem megállítani a pécsieket. A Multi-henger akadály nélkül gázolt át a Debrecenen is. Érdekességként viszont meg kell említeni, hogy pont nevelőegyesülete, korábbi klubja ellen lépett először pályára Tóth Henrik a szezonban. Szatzker Marci társaként a jól ismert Boros-Varga duóval játszottak, és nyertek is. Innentől fogva erősen gyanítható, hogy növekedni fog Henrik magyar bajnoki címeinek száma...

Utóbbi időkben ritkán látott helyzet, H. Toth a pályán - Fotó: Szerecz Ferenc

A hétvége legnagyobb izgalmait ugyanakkor kétségtelenül a fővárosi rangadó, a Zrínyi-Vízmű hozta. Ha foci hasonlattal élnék, akkor MTK-Újpest, már csak a stadionok közelsége miatt is. Kimondva-kimondatlanul kiesési rangadó érzését keltette a találkozó, mindkét csapat tudta, nagyon sok minden múlik ezen (és a januári) eredményen.

A hatalmas tét inkább a hazaiakat nyomta meg, legalábbis ezzel tűnik magyarázhatónak az, hogy az első három mérkőzést nagyon simán elveszítették. A csarnok sztárja, Szerecz Marci ugyanis nem tudta felvenni a gyilkos formájában, extrapontossággal játszó Zolika ritmusát, így vaskos meglepetésként a Zrínyi hozta el az első pontot.

A második két férfi egyéni különösebb izgalmakat nem hozott, a két rutinos játékos, Szikra Csaba és Szent-Andrássy Márk is simán nyert a hazai fiatalok ellen. Annál nagyobb meglepetés volt, hogy az előzetesen simán Vízműnek kikiáltott két női egyéni csak döntőszettben dőlt el. Igaz, mindkettőt hozták végül, ám az elveszített játszmák később visszaüthetnek majd.

Az összecsapás sorsdöntő meccsei, a férfi párosok következtek. A nézők minden reményüket a Horváth-Szerecz és a Kálfalvy-Márki párosokba vetették. Ám sok örömük nem telt benne, mivel a legjobb páros-specialisták továbbra is a Zrínyiben vannak, ezt sima két szettekben bizonyították is a srácok.

Innentől kezdve már eldőlt a találkozó, ám a szépítésért még játszhattak a Vízművesek. Éltek is a lehetőséggel, behúzták a női párost és a vegyest is, ezzel tartva életben reményeiket januárra a bennmaradásra.

A hétvége zárópillanata, a Vízműé a vegyes - Fotó: Szerecz Ferenc

Az októberi forduló végül délután kettő óra körülre be is fejeződött, "papírformának" megfelelő végeredménnyel: Multi 3, Debrecen 2, Zrínyi 1, Vízmű 0 győzelem. A téli forduló legnagyobb kérdése az lesz, vajon képes lesz-e Szerecz-brigád a visszavágásra, vagy csont nélkül bent marad-e a Zrínyi. Esetleg sikerül-e valamelyik fővárosi csapatnak megszorítania a Debrecent. A Pécs elsősége ugyanakkor több mint valószínűnek tűnik...

Találkozzunk januárban, Pécsen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése