2015. február 8., vasárnap

Tollaslabda osztályozó

A pécsiek már készen állnak - Fotó: Pytel Bence
A 2014/2015-ös szezon első csapatszintű eseménye, a budapesti osztályozó feladata eldönteni, hogy jövőre melyik klub csatlakozhat a Multi Alarm SE, Debrecen, Zrínyi hármashoz az első osztályban. Hozzá kell tenni, hogy a ma pályára lépő három együttesből, csak kettő juthat fel, ugyanis a pécsiek második számú csapata nem szerepelhet a legmagasabb osztályban, mert ott már van egy Multi. Így tehát a Vízmű, Fehérvár duóból fog kikerülni a feljutó gárda. A Vízmű csarnokából élő közvetítéssel jelentkezünk.

A napot a Fehérvár-Multi találkozó nyitja. A pécsiek részéről már meghallgathattuk Lakatos Levente csodás üdvözlőbeszédét is, amit egyhangú elismeréssel fogadtak még az ellenfél játékosai is. Az összecsapás két férfi egyénivel kezdődik. Nagy-Szabó Levente Letsch Péterrel, míg Dubicz Máté az ifjú Pytel Gergővel küzd meg. A találkozó érdekessége, hogy Dubicz korábban évekig Pécsen játszott, bajnok is lett a Multival, így ismerheti a baranyaiak játékosait.

Természetesen Gergő messze a legfiatalabb a pályára lépők közül, 15 évesen ennek ellenére kiválóan veszi fel a küzdelmet  az idősebbekkel. A mérkőzés állásáról nem egyszerű információt szerezni, ugyanis eredményjelző tábla nincs, a bírók hangja pedig korántsem elég acélos, hogy túlszűrődhessen a lelkes pécsi drukkerek szurkolásán.

Az első játékrész után mindenesetre Gergő vezet, 11 pontja már biztosan van. A folytatásban sem változik a játék képe, Dubicz rengeteg hibával játszik, míg Gergő okosan kihasználja az adódó lehetőségeket egy-egy szép poén beütésére.

Reng a csarnok a pécsiektől. Jogosan, ugyanis zsebben az első játszma. Gergő 21-17-re nyeri a szettet. Miközben a pécsi srác behúzta a saját első szettét, Letsch Peti elvesztette a sajátját, így egyenlőre kiegyenlített a küzdelem.

Fordulni látszik a játék képe, legalábbis a Dubicz-Pytel meccsen. A rutinos fehérvári kezdi magát összeszedni, kevesebbet hibázik, ez pedig egyenlőre elég a vezetéshez. Változatos második játszma után Dubiczé a szett, 21-19-el. Következhet a harmadik felvonás.

Közben a másik pályán Nagy-Szabó Levente megnyerte a mérkőzést, ezzel az első pont a Fehérváré. A felszabaduló pályán Mórocz Ákos és Szenjai Balázs méri össze erejét. Múlt héten Budapesten találkoztak egy elődöntőben, akkor három játszmában az esélytelenebbnek vélt fehérvári nyert. A papírforma ennek ellenére megint Balázs mellett áll, nagy meglepetés lenne, ha nem a nagykozári fiú nyerne.

Dubicz vagy Pytel? Közeledik a véghajrá, a meccs még nyitott. Bravúros pont után szett, mérkőzés Dubicznál. A harmadik játszmában már érvényesült az erőfölény, nem sikerült Gergőnek megtartania halálpontos játékát. Két egyéni mérkőzés után 2-0 a Fehérvárnak.

Mórocz Ákos továbbra sem érzi magát esélytelenebbnek, 21-18-al övé az első játszma. Balázs innentől nem hibázhat. Miközben ők pihennek, Hircze Nóra és Papp Tittína kezd melegíteni. Kezdődnek a női mérkőzések.

Szurkolói életkép - Fotó: Pytel Bence
 Balázs simán behúzta a második szettet, ott is döntő szett jön. Hircze Nóra behúzta a másik pályán az első játszmát, szoros végjátékban. Ha egyszer beindul a Szenjai-úthenger... Az elveszített első játszma óta végig a kezében tartotta az irányítást, makd felőrölve ellenfelét megszerezte a pécsiek első pontját. Ezzel 2-1-re módosult az állás.

Érkeznek a második női egyéni résztvevői is, Kőmíves Dóra és Szűcs Hella a parketten. Majd felrobbant a csarnok! Drámai végjátékban, 20-19-nél meccslabdát hárítva, 23-21-re behúzta a második játszmát Titti, ezzel a döntést kitolta a harmadik szettre. A lélektani előny most egyértelműen a pécsieknél, ezt kiválóan jelzi a két szurkolótábor közti hangerőkülönbség is.

A másik pályán már nem ilyen biztató a helyzet pécsi szempontból. Kőmíves viszonylag simán, magabiztos 21-13-al húzta be az első játszmát. Titti ettől függetlenül továbbra is nyeregben, a döntő szett félidejében ő fordul előnnyel.

A magabiztosság meghozta gyümölcsét, lehengerlő játékkal, akárcsak Balázs, Titti is szetthátrányból állt fel, ezzel 2-2-re módosította az összesített állást. Ami sikerült a pellérdi lánynak, az Hellának nem, így Kőmíves Dóra győzelmével a Fehérvár 3-2-vel átvette a vezetést.

A mérkőzések a férfi párosokkal folytatódnak. Pályán a Lakatos-Végh páros is, ellenfelük a két Levente, Hircze és Mihályi lesz. A másik párosításban pedig Letsch Peti és Szenjai Balázs méri össze erejét Dubicz Mátéval és Nagy-Szabó Leventével.

A meccsek teljes mértékben hozzák az elvárt izgalmakat, az egyik pályán 21-19-ig fajult a játék, míg a másikon 22-20-ig. Az eloszlás egyenlő, mindkét csapat behúzott egy-egy játszmát. Ismét bebizonyosodik, hogy a férfi páros a tollaslabda leglátványosabb versenyszáma, csupa szemetgyönyörködtető megoldást láthatunk, és egy pillanatig sem lehet szem elől téveszteni a pályát, mert különben könnyen lemaradhatunk egy látványos pontról.

A másik párosításban is a fehérváriak örülhettek a végén, kiegyenlített küzdelem végén Dubiczék bírták jobban a kritikus pontokat, így behozhatatlan, 5-2-es előnyre tett szert a Fehérvár. A maradék két meccs már csak az eredmény kozmetikázására lehet jó a pécsieknek.

A női párosban majdnem sikerült a bravúr Fanninak és Hellának, végül azonban itt is nyertek a fehérváriak, az utolsó mérkőzés előtt már biztos, 6-2-es előnnyel rendelkeznek. A vegyespárost pécsi félről Papp Tittína és Pytel Gergő, székesfehérvári részről Antal Erika és Mihályi Levente vállalta.

Az utolsó mérkőzés is a sárga mezeseké lett, ezzel a hivatalos végeredmény 7-2 a Fehérvár javára. Az osztályozó a hazai Vízmű és a pécsiek összecsapásával folytatódik. A sima eredmény nem feltétlenül tükrözi az igazi erőviszonyokat, ahogyan a Multi vezetőedzője, Yasen Borisov is elmondta, Gergő vagy Letsch Peti meccsén simán állhatott volna a szerencse a pécsiek oldalára is, az elveszített férfi párosokról nem is beszélve. Ennek ellenére megérdemelték a fehérváriak a sikert.

Kezdenek a házigazdák is - Fotó: Kováts Máté
A második összecsapás egy Letsch-Szerecz rangadóval kezdődik, de pályára lép Szenjai Balázs is a második párosításban. A hangulatra nem lehet panasz, a hazaiak kissé hevesebbnek bizonyulnak szurkolás tekintetében, mint egy véletlenszerű MTK-drukker... Az egyes számú egyéni rendkívűl kiélezett és kiegyenlített csatát hoz eddig, Letsch Petit különösebb módon nem zavarja ellendrukkereinek ricsaja, becsületesen tartja a döntetlen közeli eredményt Szerecz Mártonnal szemben.

Balázsnak eddig nem megy igazán, a Vízműves tréner, Király Ákos nyerte az első játszmát ebben a párosításban. Szerecz is betette a közösbe a saját részét, 21-19-el bizonyult jobbnak Letschnél az első játszmában. A meccset jól jellemzi, hogy még 20-16-nál sem lehetett biztos az ember a győztes személyében, majdnem onnan is vissza tudott kapaszkodni a multis srác.

Amilyen hosszú és szoros volt az első játszma, annyira lett sima a második. Szerecz fizikailag és mentálisan is felőrőlte Letsch Petit, így az összecsapás első pontja a hazaiakhoz került. Gyorsan érkezett viszont az egyenlítés! Balázs 3 szettben fordított, ezzel egalizált. A pályára Pytel Gergő és Papp Tittína érkezik pécsi részről, Horváth Barnabás és Kőrösi Ágnes ellen.

Bár az elején szorosabbnak ígérkezett, Pytel Gergő tanítanivaló magabiztossággal értékesítette az első játszmát Horváth Barnabással ellen. A lányoknál is a rutin bizonyult jobbnak az első szettben, Kőrösi Ági örülhetett.

Végül maradt az iksz ismét, ugyanis Gergő és Ági is magabiztosan nyerte a második szettjét is, ezzel 2-2-es eredménnyel cseréltek a felek. Második női egyéni mérkőzésként Szűcs Hella Ádám Krisztinával küzd meg, míg a Letsch-Szenjai páros a Kálfalvy-Márki duóval. Elég gyanús, hogy az eredmény megint nem fog elmozdulni a döntetlenről...

Micsoda játék! A férfi páros valami elképesztően izgalmas, 22-20 lett az első játszma úgy, hogy 20-20-nál egy iszonyat mázlis neccel nyertek pontot a pécsiek... Mindenesetre a szerencse is része a játéknak, ezzel is számolnia kell annak, aki sportolónak megy... A másik pályán Ádám Krisztina kivégzést rendezett, 21-3, 21-7-el.

Újabb fordulat. A Vízműves páros egalizált, döntő szett következik. Közben a másik pályán Mikiék mérkőznek a Király-Szerecz duóval.

Balázs, a levegő ura - Fotó: Kováts Máté
Végül győzedelmeskedtek a pécsiek, 3-3-ra módosult az állás, jöhet a női páros mérkőzés. A második férfi párost a hazaiak húzták be, az utolsó kettő találkozó előtt így ők fordulhatnak előnnyel.

A női páros összecsapáson a hazaiak hengereltek. A pécsi lányoknak nem volt sok esélyük a pontszerzésre, 5-3-ra változott az eredmény. Már csak a vegyespáros végeredményét várjuk. Ott Papp Tittína és Pytel Gergő küzd Ádám Krisztinával és Kálfalvy Dániellel.

Mint a forgószél, úgy söpört végig az első játszmában a hazaiak párosa a pécsieken. A szurkolók által is hajtott Kálfalvyék legnagyobb doppingszere még így is a nagy visszatérő, Ádám Krisztina, akinek fanatikus hozzáállása ellentmondást nem tűr.

Az utolsó mérkőzést is a hazaiak húzták be, ezzel 6-3-ra győztek. A feljutást eldöntő mérkőzést már nem tudtuk végignézni, mert Pécsig hosszú az út, és az időjárási  körülmények sem voltak tökéletesek. Köszönjük a figyelmet, segítőim nevében is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése