2014. január 1., szerda

Ezt hozza 2014


A foci VB lesz 2014 egyik nagy durranása
 
2014 különleges esztendő lesz a sport világában. Futball világbajnokságot rendeznek majd Brazíliában, téli olimpiát Szocsiban. Lesznek kézilabda-világesemények, kajak-kenu viadalok, vízilabda Európa Bajnokság a Margit-szigeten és racketlon világbajnokság Londonban. Természetesen ismét lesznek labdarúgó EB-selejtezők, ahol érdekeltek leszünk, valamint a teniszvilág nagy tornáit is megrendezik. Nézzük, mi fog történni 2014-ben!

Labdarúgás
Mint tudjuk, 2013 a felemelkedés éve volt, így 2014 a csúcson maradás esztendeje lesz! Labdarúgó válogatottunk komolyan veszi az ezzel járó elvárásokat, az új szövetségi kapitány Pintér Attila mindent meg is tesz a siker érdekében. A tavalyi szégyenteljes szereplés után biztosra megy az MLSZ, tavaszra három barátságos mérkőzést is leköt. Magyarország ellenfelei: Amerikai Szamoa hazai pályán, Francia Guyana idegenben, valamint Tanzánia nemzeti tizenegye a megújult szombathelyi stadionban.
Ha nehezen is, de végül mind a három meccset behúzza Pintér kapitány legénysége, a csapat legjobbja a házi gólkirály és középhátvéd Guzmics Richárd. A fiatal játékos két fejesgólja dönt Guyana és Tanzánia ellen. Szamoát 2-0-ra verjük meg, ahol gólt szerez Böde Dániel, valamint a vendégek ötös számú bekkje. Nevét sajnos nem sikerül megtudnunk, annyit viszont elárul, hogy hétközben szakácsként dolgozik.
A magyar bajnokságot a Debrecen nyeri meg hatalmas fölénnyel a Videoton és a Fradi előtt. Kiesik a Kaposvári Rákóczi és a Mezőkövesd. A szezon legnagyobb szenzációja, hogy a záró fordulóban pályára lép a Kecskemét - Puskás Akadémia találkozó 87. percében a vendég együttes mezében Orbán Viktor. A veterán jobbszélső nem tud sokat villogni, ugyanis első cselénél úgy elkaszálja a hazaiak kőkemény védője, Gyagya Attila, hogy hordágyon kell levinni a debütáló játékost. A záró bajnoki fordulóban megdől a negatív nézőcsúcs: az MTK - Kaposvár mérkőzésre mindössze ketten kíváncsiak, a hazaiak elnöke Deutsch Tamás és a vendégek törzsszurkolója, Tippszmiksz Csabi.
Mivel a világbajnokságra nem jutott ki Magyarország, kénytelenek vagyunk ismét külföldi csapatoknak szurkolni, a magyarok két kedvenc válogatottja Irán és Algéria lesz, mivel igen kedvező oddsokkal lehet ellenük tippmixelni. Természetesen ismét lesz Janus VB-tippverseny, ahol rekordszámú nevező részvételével zajlanak a küzdelmek. A végső győztes egy igazi futball-szakértő, Polgár Nóra tanárnő, aki maximális pontszámot ér el.
A pályán is izgalmas perceket élhetnek át a játékosok, Algéria végigtarolja a mezőnyt, egészen az elődöntőig jut el, ahol csak Portugália tudja búcsúztatni. A fináléban Hollandia és Portugália feszül egymásnak. A háromszoros VB-ezüstérmes narancsmezesek ismét csak másodikak lesznek, mert a 119. percben egy beadás után Cristiano Ronaldo tökéletesen kivitelezett fejesgóllal megnyeri a meccset a luzitánoknak. A bombagól után Ronaldo a példaképe, Devecseri Szilárd világhírű gólörömével ünnepel, először térdre borul, majd a fejét fogva hasra fekszik. A hollandok szélsője, Arjen Robben nem veszi a lapot, így Nani kénytelen felsegíteni a kétségbeesetten zokogó Ronaldót…
A világbajnokság után lemond a FIFA elnöke, Sepp Blatter, helyére Paul Gascoigne kerül. Beiktatása utáni első beszédén Gascoigne bejelenti, hogy mostantól minden stadionban ingyen lesz az első pohár sör. A magyar bajnokság első fordulójában megdől az 1955-ben felállított nézőcsúcs, még a fákon is lógnak az emberek. A Bükkösd – Bicsérd kupamérkőzésre 35000-en látogatnak ki.
A szeptemberben kezdődő EB-selejtezőkön fantasztikusan szerepel a magyar válogatott, megverjük San Marinót és Lettországot is. Olaszországgal azonban nem bírunk, 4-0-ra kikapunk. Pintér Attila azonnal lemond, helyét Torghelle Sándor veszi át, aki segítőjének régi jó barátját, a brazil Ronaldo-t nevezi ki. A váltás jót tesz a csapatnak, lendületből legyőzzük Svédországot. Az évet a világranglista 20. helyén zárjuk.

Téli olimpia
Az év első nagy sporteseményén, a szocsi téli olimpián Magyarország bravúrt bravúrra halmoz. A magyar sport első téli olimpián szerzett aranyérmét gyűjti be Knoch Viktor 500 méteren, rövidpályás gyorskorcsolyában. Viktor hatalmas meglepetésre kvalifikálja magát a fináléba, ahol aztán egészen az utolsó kanyarig az utolsó helyen halad, ám a végső métereken bekövetkezett tömegbaleset után Viktor nyugodtan, háttal (!) korcsolyázhat be a célba. A díjátadó után egy „I love Janus” feliratú pólóban nyilatkozik a Magyar Televíziónak.

Ütős sportok
2014 az ütős sportágak szerelmeseinek sem okoz csalódást. Azzal indul az esztendő, hogy a Janus Gimnázium pingpongcsapata legyőzi a Pannon Volán II. együttesét a városi bajnokság első, tavaszi fordulójában. A lendületből nem is enged a trió, egészen a bronzéremig küzdi fel magát a tabellán. A hagyományos évzáró tornán mind a három kategóriát Janusos nyeri meg, barátságosan felosztják egymás közt az aranyérmeket. A csapat távozó tagját, Vörös Fannit „Szép volt, Lány!” feliratú pólóval köszönti a gárda edzője, Varga Péter a sikeres érettségi vizsga után.
A magyar tollaslabda életben is nagy dolgok történnek. A Diákolimpián aratnak a pécsi versenyzők, majdnem minden kategóriában győznek, ahol elindulnak. A fiú U15-ös kategóriában hármas pécsi siker születik, Schenk Dániel is odafér a harmadik helyre. Ugyanebben a korcsoportban a lányoknál Takács Fanni győz. Ám nem csak az A kategóriában sikeresek a pécsiek, B kategóriában is születik egy aranyérem, Molnár Kristóf nyer U19-ben.
A felnőtt magyar bajnokságon Szatzker Márton és Krausz Gergely játssza a döntőt, miután Tóth Henrik nem indul el. A finálé a döntő szettben dől el, győz Krausz Gergely, ezzel megszerzi első felnőtt egyéni magyar bajnoki címét.
A magyar fallabda legnagyobb 2014-es teljesítménye Makra Roland nevéhez fűződik, aki felállítja a folyamatosan squashozás Guinness-rekordját 48 órányi játékkal.
A nemzetközi tenisz izgalmas év elé néz, Roger Federer begyűjti 20. Grand Slam trófeáját New Yorkban, majd bejelenti visszavonulását. Valkusz Máté megszerzi első felnőtt tornagyőzelmét, ezért 2015-ben már indulhat az Australian Open-en. Serena Williams pedig a Roland Garros döntő után fakad ki, miután 6-0, 6-0-lal átgázol Viktoria Azarenkán. Elmondja, hogy számára már nem kihívás a női tenisz, ezért kérvényezi, hogy 2015-től a férfiak mezőnyében indulhasson.

Racketlon
Az év legnagyobb magyar sikere Nándori Levente diadalmenete, aki két világbajnoki címet szerez, egyet szenior egyéniben, egyet Sákovics Péter társaként párosban. A szenior csapat 3. lesz Lengyelországban, míg az először induló magyar junior válogatott a negyedik helyet csípi el. Sákovics Péter hozza a kötelezőt, Londonban füves teniszpályán védi meg - immáron negyedszerre – az egyéni világbajnoki címét.
A férfi elit világbajnokát továbbra is Jesper Ratzernek hívják, miután legyőzi a félig hazai pályán versenyző Calum Reidet a VB-döntőben. Zuzana Kubanová visszaül a trónjára, Nathalie Zeolit veri meg a fináléban. Az év megkoronázása Marcel Weigl bejelentése lesz, miszerint 2015-ben Budapest rendezheti az egyéni világbajnokságot. Meg nem nevezett források szerint a fantasztikus diplomáciai eredményhez nagyban hozzájárul Németh András lobbija a FIR elnökénél.

Egyéb sportágak
A fentiekben csak a legfontosabb sportbeli eseményeket idéztük fel 2014-ből, olyan csekélységekkel nem is tudtunk foglalkozni, minthogy Magyarország vízilabda-válogatottja mind a férfiak, mind a nők mezőnyében megnyeri a hazai rendezésű Európa-bajnokságot. Vagy hogy a kajak-kenusaink kétszer annyi aranyérmet nyernek, mint amennyi gólt a magyar labdarúgó válogatott kapott volna a D csoportban a világbajnokságon… Azon már meg sem lepődünk, hogy Hosszú Katinka és Shane Tusup továbbra is minden hétvégén kifosztja a nemzetközi úszóversenyek nemesfémkészletét. Természetesen Gyurta Dániel és Berki Krisztián is Európa-bajnok lesz. Gyurta azonban már úgy unja a folyamatos győzelmeket, hogy nehezítésképpen 2015-től a pécsi Balokány medencéjében készül a riói olimpiára.

Összességében, 2014 sikeres esztendő lesz a magyar sport számára, ne feledjük, a csúcson maradás évéről beszélünk. Minden olvasót bíztatunk, hogy menjen ki a pályára, legyen szó akármilyen sportágról is szó, és cáfoljon ránk, vagy erősítsen meg minket azzal, hogy saját maga is alakítja az eredmények alakulását. Mert mint tudjuk, minden pont számít!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése