2015. április 13., hétfő

Felnőtt és U15-ös magyar bajnokság


4 arany, 1 ezüst egy képen - Fotó: Multi Alarm SE
Az év első igazán napsütéses hétvégéjén Pécsen mérte össze tudását a magyar tollaslabda elitje, egészen pontosan a 15 éven aluliak és a felnőttek krémje, ugyanis magyar bajnokság zajlott a basamalom úti csarnok falai közt. Ahogyan megszoktuk, parkolóhelyet megint rendkívül nehéz volt találni, főleg szombaton. Ugyanakkor az is kijelenthető, hogy nem az ismeretlen arcoktól hemzsegett a csarnok, sokkal inkább a sportág magyar művelőitől és azok kísérőitől. Nézzük, mi történt a hétvégén, kik voltak a főszereplők.

Ahol semmi sem változott: a Sárosi Birodalom

Voltak a hétvégének olyan eredményei, amelyek pontosan megegyeztek a tavalyiakkal, három ilyen pont Sárosi Laura nevéhez fűződik. A jelenlegi magyar tollaslabda nemzetközi szinten (is) legsikeresebb versenyzője idén sem adott esélyt a riválisoknak, mindhárom versenyszámát behúzta. Bár a puszta számok nem ezt mutatják, azért akadtak kisebb hátráltató tényezői is.

Női versenyzőről lévén szó, talán a női egyéni a legfontosabb versenyszám számára. Laura címvédőként vágott neki a küzdelmeknek, toronymagas esélyesként. A mezőnyben nagyon kevesen remélhették, hogy meg tudják majd szorongatni, végül csak egy embernek sikerült, Szőke Mónikának.

Laura első mérkőzésén ugyanis ő volt képes a szett nyerésre, egészen pontosan a második játszma elrablására, ezzel rövid ideig nehéz helyzetbe tudta hozni a címvédőt. Azért csak rövid ideig, mert a másik két játszma nagyon sima volt, egyedül ott látszott, hogy nem minden megy a legsimábban, hogy a döntő szett elején pár diadal-sikoltás azért elhagyta Laura száját...  Innentől viszont már sima út vezetett a címvédésig, Varga Orsolya és Kőrösi Ági sem tudott csodát tenni, az aranyérem Pécsen maradt. Immáron sokadszor.

Mindenképp érdemes viszont külön is kiemelni a kategória legnagyobb meglepetését, Kőrösi Ági remeklését. Tavaly ugyanazon a pályán hódította el az U19-es egyéni aranyérmet, ahol idén már a felnőttek között győzte le Gonda Daniellát az elődöntőben. Ez mindenképp komoly fegyvertény a Vízmű versenyzőjének, annak ellenére, hogy a döntőben csak epizódokra is tudta megszorongatni Laurát.

Sajnos a sorsolásnál továbbra sem kellett 128-as táblán gondolkodni, a magyar női elit kissé szűk. Habár a versenyszám hemzsegett az utánpótláskorú lányoktól, végül egyikük sem tudott áttörni, a rutinosabb versenyzők megőrizték helyüket a dobogón. Ez viszont azt jelzi, akik évek óta jók, továbbra sem felejtenek.

Laura ismét a csúcson - Fotó: Multi Alarm SE

Ami viszont nem sikerült egyéniben, az összejött párosban a fiataloknak. Ugyanis az OSC-s duó, Karsai Anett és Madarász Réka egészen a döntőig menetelt, ahol aztán csak a címvédőktől szenvedtek vereséget. Mondjuk itt is hozzá kell tennünk, hogy összesen 7 induló volt a kategóriában, egyszóval az indulók több mint fele éremmel térhetett haza...

A győzelmet ismét otthon tartották a Sárosi-testvérek, játszmát csak a debreceni anya-lánya párostól vesztettek, a döntőben pedig oktatták a budapesti lányokat. Összességében Laura második (időben a harmadik) aranyérme volt a legsimább.

Az egyedüli finálé, ahol meg tudták szorongatni az érdi lányt az a vegyespárosé volt. Itt ugyanis megismétlődött a tavalyi párosítás, két multis egység feszült egymásnak. Krausz Gergő és Sárosi Laura címvédőkét, Szatzker Marci és Bogdán Niki ezüstérmesként várta a döntőt. Végül aztán maradt minden a régiben...

Azonban korántsem volt olyan sima a menet, mint ahogy leírva látszik. Két szettben ugyan, de alaposan leizzadva tartotta meg az aranyérmet a "sztárpár". Tavaly is szoros csatát vívtak a felek, az idei finálé is kiegyenlített volt, azonban a döntő játszma most elmaradt. Szatzker Marci emberfeletti teljesítményt nyújtott, három ember erejével rohamozott, vagy védekezett a helyzet szerint, ám ez kevésnek bizonyult, Gergőék jobban bírták a kritikus pontokat fejben, ebben a számban is címvédés volt.

Ehhez a versenyszámhoz lehet viszont megemlíteni a hétvégé egyik legikonikusabb pillanatát. A Madarász-testvérek a debreceni duó elleni mérkőzésének döntő játszmájában hosszabbítás volt. Előnyt szereztek Csiszér Leventéék, mire Madarász Tomi a térdével ütőtörést imitáló mozdulatot tett. Annyira jól sikerült a trükk, hogy az ütő tényleg kettétört... A meccset amúgy elvesztették a pestiek.

A döntőben is volt egy törés, Bogdán Niki ütője bánta a találkozást Marciével. Az esemény kissé hajazott a Lakatos-Szenjai páros gyakorlatára, ezt Balázs sem felejtette el mellettem megemlíteni... A pontot egyébként Nikiék nyerték!

G és a többiek

Amit Laura a nőknél, azt Krausz Gergő a férfiaknál vitte végbe. Triplázott. Egyben három élő bajnoki címét meg is védte. Mellékesen érdemes megemlíteni, hogy vasárnap 6 mérkőzést vívott Mór büszkesége, három elődöntőt és három döntőt. Ezeken összesen 2 játszmát veszített, mindkettőt férfi párosban. Amúgy meg nyert 12-t... Aki ezek után kétségbe vonja egyeduralmát, elmehet kapálni.

A férfi egyéni versenyszám messze a legnépesebb, egyben a leginkább várt volt a hétvégén. A tizenhatos táblára kerülésért még selejtezőket is kellett vívni. A kvalifikációból végül Elek Marci, Dubicz Máté, Madarász Tomi és Horváth Kristóf harcolta ki a folytatást. Közülük aztán ketten a főtáblán is tudtak mérkőzést nyerni.

A hajdúszoboszlói torony, Elek Marci mondjuk alaposan megszenvedett azért a győzelemért. Ellenfele az a Gebhard Tamás volt, aki nemrégen még a szenior Európa bajnokságon nyert aranyérmet. Ebből könnyen következtethetünk arra, hogy a két játékos között életkorban nem kevés volt a különbség. A meccs három szettbe torkollott. Így logikusan arra következtethetnénk, hogy a fiatalság fizikai fölénye felőrölte a rutint. Ez azonban annyira nem történt meg, hogy hosszabbítás következett, amit aztán vérrel-verítékkel megnyert Marci, majd elterült a padlón, és akkora tapsot kapott, mintha magyar bajnok lett volna.

A fizikailag kissé megroggyant hajdúszoboszlóit Gradwohl Dani könnyedén megtörte a negyeddöntőben, ezzel bebiztosította érmét. Az elődöntőbe mellette még három másik multis versenyző került, a címvédő Krausz Gergő, a szezon elején igazolt Mester Józsi és a Lengyelországból nemrég visszatért Pytel Bence.

Közülük Józsinak volt a legegyszerűbb dolga, ugyanis a csúcsformájától messze elmaradó Szécskay Manón és a tanítványverés után visszalépő Horváth Kristófon keresztül vezetett az útja. Így gyakorlatilag izzadságcsepp nélkül biztosította helyét vasárnapra. Szintén nem szenvedett sokat a címvédő sem, miután Piliszky Andrást, majd Boros Balázst múlta felül sima játszmákban.

A legnehezebb dolga a legfiatalabbnak, Pytel Bencének volt. A tavaly még U17-ben magyar bajnok pécsi fiú ugyanis előbb háromszettezett az utolsó erőtartalékait is felélő Kereszti Zoltánnal, majd két szoros játszmában múlta felül a segesdi Popeit, Pádár Pált. Egyik esetben sem volt könnyű dolga Bencének, ám mindvégig kézben tartotta az irányítást, és megérdemelten jutott a négy közé.

Vasárnap már az elődöntőkkel folytatódtak a küzdelmek. Izgalmakat azonban nem igazán hoztak az összecsapások, Bence két sima szettben verte Gradwohl Danit, míg Krausz Gergő ellen Józsi a második szettben 0-15 után tudott először pontot szerezni... Mindkét esetben elmondhatjuk, hogy a későbbi győztes végig koncentráltan, nem kiengedve játszott, ennek köszönhetőek a viszonylag sima eredmények.

A fentiek után kialakult a párosítás, amit a sorsolás után egyből meg is tippeltem, még csütörtökön. Krausz-Pytel. Gergő címvédőhöz méltó játékkal, összeszedetten, módszeresen védte meg aranyérmét. Bencét csak dicséret illetheti, hiszen 18 évesen férfi egyéni magyar bajnoki finálét játszhatott, ahol az első játszma elejét leszámítva végig megilletődöttség nélkül játszott. Kitűnő labdameneteket láthattak a nézők, talán a legszínvonalasabb döntőről beszélhetünk a hétvége folyamán. Végül Gergő győzött, a papírformának megfelelően, kérdés, hogy ez a dominancia folytatódik-e az elkövetkező években, eljuthat-e esetleg Tóth Henrik-i szintre.

Mellettem az utódom? - Fotó: Multi Alarm SE

A férfi páros versenyszám mindig a legkiegyenlítettebb, legszorosabb. Általában ez szokott az a kategória lenni, ahol egyedül veszélybe kerülhet a pécsiek hegemóniája. Ez idén sem volt másképp. De akárcsak tavaly, ismét a multisok örülhettek a végén, Krausz Gergő és Szatzker Marci megvédte címét.

Nem meglepő módon itt született a legtöbb meglepetés, többek között a Pytel-Szenjai páros sikere a Gebhard-Mester duó ellen vagy a versenyszám nagyágyújának számító Kereszti-Szikra formáció kapitulációja az elődöntőben. A pécsi duót azonban senki sem tudta meglepni, a debreceniek is csak megszorongatni tudták őket.

A fináléba a hétvége legnagyobb meglepetéseként Dubicz Máté és Nagy-Szabó Levente egysége került be, így lehetővé téve egy tiszta Fehér megyei finálét. Itt említsük meg, hogy a négy játékosból három Bánhegyi Gábor tanítványa volt még pályafutásuk hajnalán. Habár a papírforma szerint simán a pécsieknek kellett volna nyerniük, a nagy-szabói fanatizmus és Gergő fáradtsága (ha egyáltalán létezik olyan) együttesen kiharcolta a döntő játszmát. Aki viszont bombameglepetést vizionált, hamar csalódott, ugyanis Marciék ellentmondást nem tűrve hozták a harmadik szettet, itthon tartva e kategória aranyérmeit is.

Összességében elmondhatjuk, hogy jelenleg Magyarországon Krausz Gergőnek nincs ellenfele. Egészen pontosan olyan, aki versenyez is, ugyanis egy edző van még, aki képes legyőzni... Mögötte azonban rendkívül sűrű a mezőny, bárki legyőzhet bárkit. Bence előretörése jelzi azonban, hogy az új generációval is számolni kell. Elsősorban Gergőnek, ha jövőre is triplázni szeretne.

Madarász továbbra is legyőzhetetlen

Két versenyző volt a hétvégén, aki U15-ben és felnőttben is elindult, Madarász Réka és Papp Tittína. Ebből könnyen kikövetkeztethetjük, hogy kettejük küzdelmét várhatta a nagyérdemű a bajnoki címért. Végül azonban mégsem ez történt, a szegedi Sándorházi Vivien először a pécsi lányt múlta felül, majd pár pontra volt attól, hogy reális esélye legyen a ledönthetetlennek hitt bálvány ledöntésére is.

Az elődöntőkig sok meglepetés nem történt a lányok egyéni versenyszámában, mindhárman gond nélkül biztosították helyüket a 4 között. A sorsolás úgy hozta, hogy Réka kapta ellenfélnek a negyedik tényezőt, jelen esetben a debreceni Szoták Kittit. Jól jellemzi a mezőnyt, hogy a második játszmában 21-2-re nyert a budapesti lány...

A másik párosítás már jóval szorosabbnak ígérkezett, a lengyelországi párospartnerek vívtak meg a fináléért. Szoros is volt a meccs egy ideig, később azonban Titti már nem tudott mit kezdeni Vivi rohamaival, így két játszmában búcsúzott.

A finálé előtt nem sokan mertek volna arra fogadni, hogy Madarász esetleg kikaphat. Végül azonban majdnem igazuk lett volna. Az első szett úgy lett 26-24 Rékának, hogy mindkét fél több játszmalabdát hagyott kihasználatlanul. Az érzelmek gyorsan a magasba hágtak, mindkét lányt tüzelte a saját szurkolótábora, élen a kék melegítős szegediekkel.

Azonban hiába tett meg mindent a Tisza-part, a második felvonásban már dominált a pesti versenyző, és nagy nehezen kiszenvedte a bajnoki címet. Habár a két játszma önmagában sima eredményt sejtet, valójában ilyen közel nehezen lehetett volna kerülni a legyőzhetetlen Madarász megveréséhez. De mivel azonban ez nem történt meg, továbbra is áll az állítás, miszerint Rékát 15 éven aluliak nem tudják legyőzni...

A duplázás idén nem volt olyan egyszerű, mint tavaly, ugyanis Madarász állandó párospartnere, Karsai Anett kilépett a korcsoportból, így új társsal, Kónya Bernadettel állt rajthoz az OSC büszkesége. Az elődöntőben Szeged-Pest csata volt fővárosi sikerrel. A másik ágon azonban már nem volt ilyen egyszerű a képlet, a hazaiak párosa Kiss Fannival és Varga Borókával szerény 50 percig harcolt a debreceni-vízműves koalícióval, hogy biztosítsa helyét a döntőben.

Miután kiharcolták a jogot, nem is tétlenkedtek a multis lányok, gyors 11-1-el nyitottak, majd 18-10-ra is elhúztak Rékáéktól. Ám nem női párosról beszélnénk, ha nem érkezne a slusszpoén, a budapestiek 21-19-el hozták a szettet, majd daráltak a második játszmában... Csodás női páros!

Így tehát sikerült a dupla, egyben a címvédés Madarász Rékának, ebben sem változott semmi sem 2014-hez képest. 

Szeged mindent vitt

A hétvége negyedik aranyhalmozója Krausz, Madarász és Sárosi mellett az a Pápai Balázs lett, aki ellentmondást nem tűrően gyalogolt végig a 15 éven aluli fiúk mezőnyén, miközben a páros versenyszámot is elhódította Kőműves Csongor oldalán.

A fiú egyéni versenyszám hemzsegett az izgalmasabbnál izgalmasabb háromszettes mérkőzésektől, én azonban mégis csak egyet emelnék ki most. Talán a szívem miatt, de a Kováts Máté-Kiss Bence csoporttalálkozó kiemelkedik a hétvégéből. Tudni kell előzményként, hogy a két fiú meccsének mindössze a csoportelsőség volt a tétje, a továbbjutásuk már az első ütés előtt biztos volt. Ennek ellenére nem alibizték el a srácok a dolgot, egy szerény 56 perces performanszot rittyentettek az egyes pályára...

Az első szettben fej-fej mellett haladtak a felek, két pontnál több nem nagyon volt a differencia. Ezen később úgy módosítottak a fiúk, hogy 20-20 után már biztos, ami biztos alapon felváltva nyerték a pontokat. Miután ezt menetrendszerűen már egy ideje csinálták, felötlött bennem egy tavalyi élmény, Végh Miklós barátom legendás 29-27-e Zsembery Norbert ellen. Azonban 27-27 után titkon már abban reménykedtem, hogy életemben először láthatok döntő pontot versenyen. Ettől az élménytől végül Kiss Bence fosztott meg, miután 29-27-el behúzta a játszmát...

De természetesen a későbbiekben sem csalódtunk a srácokban, ott folytatták, ahol a pihenő előtt abbahagyták. Szépen elmentek 20-20-ig, majd egy pont Debrecennél, egy pont nálunk. Máté akárhogy is számolom, legalább 4 meccslabdát hárított, mire 26-24-re be tudta gyűjteni a szettet.

Ezek után már jogos volt az elvárásunk, hogy legalább egy 22-20-at kapunk a döntő játszmára, ám ezúttal csalódnunk kellett, a debreceni fiú megelégelte a közönség kiszolgálását, és 21-16-al csoportelsőként továbblépett.

Személy szerint a nagy kavarodásban a későbbiekben elsősorban csak Máté meccseit követtem figyelmesen, így lemaradtam a Dulcz-Szarvas háromszettről is többek között. Láttam viszont Nagy Márton és Máté mérkőzését, ahol a pécsi fiú a második játszmában 14-18 után Tóth Henrik-i hagyományokat idézve tudott fordítani. Igaz a győzelem nem lett meg, de azért ez sem kis teljesítmény.

A vasárnapi elődöntőkbe két seregélyesi és két szegedi fiú került be, közülük aztán a papírformának megfelelően Pápai Balázs és Dulcz Zsombor jutott a fináléba. A korosztály utolsó meccse már nem hozott izgalmakat, a szegedi versenyző esélyt sem adott ellenfelének.

Ugyanakkor ami sikerült neki egyéniben, az hatványozottan jött össze neki párosban is. Kőműves Csongorral az oldalán még a csoportban hatástalanították a legkomolyabb kihívót, a seregélyesi duót, majd Szarvas Ádámékat oktatták az elődöntőben, végül egy tisztán szegedi döntőben saját öccsét és párját győzték le. Az eredményekhez nincs mit hozzáfűzni, semmi kétség afelől, hogy U15-ben Pápai Balázs magasan kiemelkedik a mezőnyből.

Szeged és Seregélyes kisajátította a dobogót - Fotó: Multi Alarm SE

Összességében elmondhatjuk, hogy az a magyar bajnokság nem a meglepetések versenye volt. Az összes versenyszámban érvényesült a papírforma, a pécsiek mind az 5 felnőtt aranyérmet otthon tartották, míg Sárosi Laura és Krausz Gergő is triplázott. A fiataloknál nagyon erős a szegedi dominancia, egyedül Madarász Réka töri azt meg, igaz elég magabiztosan. Az elkövetkező hetekben a többi utánpótlás korosztályban is sor kerül a megmérettetésre, kérdés ott lesznek-e nagy meglepetések. Pécs idénre búcsúzik, egy év múlva ugyanitt találkozunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése